Рецепти
Преснец со урда
Старински рецепт кој е многу вкусен, а лесен за приготвување
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(800 Грама)
Вода(млака 400 милилитри )
Сол(2 Кафени лажици)
Урда(500 Грама)
Јајце(5 )
Масло(2 Децилитри)
Кисела павлака(2 Децилитри)
Млеко(2 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во длабок сад ставете ги брашното и солта, па постепено поливајте со 4 дл млака вода да замесите тесто што нема да се лепи.
- Тестото се остава да стаса, а потоа се дели на 18 топчиња.
- Секое топче се сука во вид на кора која се потпекува на загреан шпорет или на печка за печење пици.
- Фил: јајцата изматете ги со млекото, киселата павлака, маслото и урдата.
- Од испечените кори се става една по една во тепсијата и ги попрскуваме со претходно приготвениот фил додека се потроши, а на последната кора не се става фил.
- Преснецот се сече и се става во загреана рерна да се пече додека зарумени.
- Откако ќе се испече, се попрскува со вода и се прекрива со крпа. Откако малку ќе се излади, може да се послужи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во