Рецепти
Преснец со урда Ана Ѓорова

Старински рецепт кој е многу вкусен, а лесен за приготвување

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Вода(млака 400 милилитри )

Сол(2 Кафени лажици)

Урда(500 Грама)

Јајце(5 )

Масло(2 Децилитри)

Кисела павлака(2 Децилитри)

Млеко(2 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во длабок сад ставете ги брашното и солта, па постепено поливајте со 4 дл млака вода да замесите тесто што нема да се лепи.
  2. Тестото се остава да стаса, а потоа се дели на 18 топчиња.
  3. Секое топче се сука во вид на кора која се потпекува на загреан шпорет или на печка за печење пици.
  4. Фил: јајцата изматете ги со млекото, киселата павлака, маслото и урдата.
  5. Од испечените кори се става една по една во тепсијата и ги попрскуваме со претходно приготвениот фил додека се потроши, а на последната кора не се става фил.
  6. Преснецот се сече и се става во загреана рерна да се пече додека зарумени.
  7. Откако ќе се испече, се попрскува со вода и се прекрива со крпа. Откако малку ќе се излади, може да се послужи.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: