Рецепти
Преснец со урда Ана Ѓорова

Старински рецепт кој е многу вкусен, а лесен за приготвување

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Вода(млака 400 милилитри )

Сол(2 Кафени лажици)

Урда(500 Грама)

Јајце(5 )

Масло(2 Децилитри)

Кисела павлака(2 Децилитри)

Млеко(2 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во длабок сад ставете ги брашното и солта, па постепено поливајте со 4 дл млака вода да замесите тесто што нема да се лепи.
  2. Тестото се остава да стаса, а потоа се дели на 18 топчиња.
  3. Секое топче се сука во вид на кора која се потпекува на загреан шпорет или на печка за печење пици.
  4. Фил: јајцата изматете ги со млекото, киселата павлака, маслото и урдата.
  5. Од испечените кори се става една по една во тепсијата и ги попрскуваме со претходно приготвениот фил додека се потроши, а на последната кора не се става фил.
  6. Преснецот се сече и се става во загреана рерна да се пече додека зарумени.
  7. Откако ќе се испече, се попрскува со вода и се прекрива со крпа. Откако малку ќе се излади, може да се послужи.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: