Рецепти
Преснец со урда Ана Ѓорова

Старински рецепт кој е многу вкусен, а лесен за приготвување

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Вода(млака 400 милилитри )

Сол(2 Кафени лажици)

Урда(500 Грама)

Јајце(5 )

Масло(2 Децилитри)

Кисела павлака(2 Децилитри)

Млеко(2 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во длабок сад ставете ги брашното и солта, па постепено поливајте со 4 дл млака вода да замесите тесто што нема да се лепи.
  2. Тестото се остава да стаса, а потоа се дели на 18 топчиња.
  3. Секое топче се сука во вид на кора која се потпекува на загреан шпорет или на печка за печење пици.
  4. Фил: јајцата изматете ги со млекото, киселата павлака, маслото и урдата.
  5. Од испечените кори се става една по една во тепсијата и ги попрскуваме со претходно приготвениот фил додека се потроши, а на последната кора не се става фил.
  6. Преснецот се сече и се става во загреана рерна да се пече додека зарумени.
  7. Откако ќе се испече, се попрскува со вода и се прекрива со крпа. Откако малку ќе се излади, може да се послужи.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: