Рецепти
Пржени погачки
Едноставен рецепт за вкусни погачки кои одлично одат со сирење и чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400 Грама)
Квасец(20 Грама)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Млеко(1 Децилитар)
Оцет(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Растопете го пивскиот квасец со шеќерот во 2 лажици млако млеко и измешајте го.
- Брашното ставете го на рамна површина, направете вдлабнатина во средината и во неа ставете ја смесата со квасецот.
- Додајте го млекото и 1 дл млака вода, па замесете го тестото.
- Додајте ги маслиновото масло, половина лажичка сол и оцетот и месете го тестото, доколку е потребно додавајќи уште вода.
- Оформете го тестото во топка, ставете го во длабок набрашнет сад и засечете крст на површината. Покријте со крпа и оставете го да отстои 2 часа на собна температура.
- Месете го тестото неколку минути, а потоа расукајте го со дебелина од 2-3 мм.
- Со нож (или валјак) исечете го тестото на ленти широки 5-6 см, и тоа најнапред по должина, а потоа и по широчина, така што ќе добиете баклави.
- Загрејте го маслото во фритеза и пржете по 3-4 баклави одеднаш.
- Кога ќе нараснат и заруменат од едната страна, внимателно превртете ги и пржете ги и од другата страна.
- Вадете ги готовите погачки врз салфета да се исцедат од маснотијата, а потоа сервирајте ги во чинија топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во