Рецепти
Пржени погачки Ана Ѓорова

Едноставен рецепт за вкусни погачки кои одлично одат со сирење и чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(400 Грама)

Квасец(20 Грама)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Млеко(1 Децилитар)

Оцет(1 Кафена лажица)

Масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Растопете го пивскиот квасец со шеќерот во 2 лажици млако млеко и измешајте го.
  2. Брашното ставете го на рамна површина, направете вдлабнатина во средината и во неа ставете ја смесата со квасецот.
  3. Додајте го млекото и 1 дл млака вода, па замесете го тестото.
  4. Додајте ги маслиновото масло, половина лажичка сол и оцетот и месете го тестото, доколку е потребно додавајќи уште вода.
  5. Оформете го тестото во топка, ставете го во длабок набрашнет сад и засечете крст на површината. Покријте со крпа и оставете го да отстои 2 часа на собна температура.
  6. Месете го тестото неколку минути, а потоа расукајте го со дебелина од 2-3 мм.
  7. Со нож (или валјак) исечете го тестото на ленти широки 5-6 см, и тоа најнапред по должина, а потоа и по широчина, така што ќе добиете баклави.
  8. Загрејте го маслото во фритеза и пржете по 3-4 баклави одеднаш.
  9. Кога ќе нараснат и заруменат од едната страна, внимателно превртете ги и пржете ги и од другата страна.
  10. Вадете ги готовите погачки врз салфета да се исцедат од маснотијата, а потоа сервирајте ги во чинија топли.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: