Рецепти
Пудинг торта со јагоди
Едноставна, а многу вкусна и освежителна торта со пудинг од ванила и свежи јагоди во која ќе уживате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(1 литар + 1 шолја за кафе )
Пудинг од ванила(3 Пакувања)
Шеќер(5 лажици + 1 шолја за кафе )
Маргарин(150 Грама)
Јајце(1 )
Брашно(1 и пол шолја за кафе )
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути + 2 часа во фрижидер
Крем:
- Во тенџере на оган се ставаат 1 литар млеко, пудинзите од ванила и 5 лажици шеќер и се вари пудингот додека згусне.
- Пудингот се остава целосно да се излади и потоа кога ќе се олади во него со миксер се мати маргаринот.
Пандишпан:
- Во друг сад се ставаат јајцето, 1 шолја за кафе шеќер, 1 шолја млеко, брашното, печивото и ванилата и убаво се мешаат додека смесата се изедначи.
- Смесата се става во кружен сад за печење торти врз хартија за печење и се пече.
Финална постапка:
- Пандишпанот се остава малку да се олади, па се премачкува со малку крема и на неа се редат јагодите (треба да бидат благи и мали, или големи, пресечени на половини, а и не мора да се сечат).
- На калапот околу се редат јагодите, пресечени на половина така што исеченото да е залепено на калапот, па после останатите јагоди се ставаат во средина и не мора да се сечат.
- Одозгора на јагодите оди остатокот од кремата и се натискува малку со лажица, така што секоја празнина ќе се пополни.
- Колачот се остава најмалку 1-2 часа во фрижидер за да се стврдне кремот.
-
Одозгора се става шлаг и пак се враќа во фрижидер за да се стврдне шлагот. Наместо шлаг може да се стави и растопена чоколада.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во