Рецепти
Ракчиња во текила и зелен лимон
Здрав и лесен мексикански оброк од ракчиња. Послужете ги со топли тортиљи и ориз.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ракчиња(450 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
Чили пиперка(3 )
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)
Текила(60 Милилитри)
Свеж сок од лимета(1/4 Чаша)
Путер(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Ракчињата наросете ги од двете страни со сол и бибер и тргнете ги настрана.
- Чили пиперките исчистете ги и извадете им ги семките и дршките, па ставете ги во среден сад и налијте ги со зовриена вода. Оставете ги да отстојат 20-тина минути додека омекнат.
- Чили пиперките испасирајте ги со половина чаша од водата во садот во блендер или со миксер додека смесата се соедини.
- Во длабока и голема тава ставете го маслото да се загрее, па откако добро ќе се загрее додајте го лукот кој претходно е изгмечен и пржете со мешање околу половина минута.
- Во тавата додајте ги ракчињата и пржете ги од двете страни по околу 1-2 минути додека добијат убава боја.
- Тргнете ја тавата од оган и додајте ја текилата. Промешајте со дрвена лажица и вратете на оган.
- Во тавата додајте ги испасираните чили пиперки и исцедениот сок од зелен лимон. Откако течноста ќе зоврие, намалете ја температурата и гответе 4-5 минути.
- Пред послужување премачкајте ги ракчињата со путер додека се растопи и ставете уште сол и бибер по потреба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во