Рецепти
Ракчиња во текила и зелен лимон Ана Ѓорова

Здрав и лесен мексикански оброк од ракчиња. Послужете ги со топли тортиљи и ориз.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ракчиња(450 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

Чили пиперка(3 )

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)

Текила(60 Милилитри)

Свеж сок од лимета(1/4 Чаша)

Путер(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Ракчињата наросете ги од двете страни со сол и бибер и тргнете ги настрана.
  2. Чили пиперките исчистете ги и извадете им ги семките и дршките, па ставете ги во среден сад и налијте ги со зовриена вода. Оставете ги да отстојат 20-тина минути додека омекнат.
  3. Чили пиперките испасирајте ги со половина чаша од водата во садот во блендер или со миксер додека смесата се соедини.
  4. Во длабока и голема тава ставете го маслото да се загрее, па откако добро ќе се загрее додајте го лукот кој претходно е изгмечен и пржете со мешање околу половина минута.
  5. Во тавата додајте ги ракчињата и пржете ги од двете страни по околу 1-2 минути додека добијат убава боја.
  6. Тргнете ја тавата од оган и додајте ја текилата. Промешајте со дрвена лажица и вратете на оган.
  7. Во тавата додајте ги испасираните чили пиперки и исцедениот сок од зелен лимон. Откако течноста ќе зоврие, намалете ја температурата и гответе 4-5 минути.
  8. Пред послужување премачкајте ги ракчињата со путер додека се растопи и ставете уште сол и бибер по потреба.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: