Омилен ручек на сите гурмани и љубители на месото кој можете да го послужите со свежа сезонска салата
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минутиСвински ребра(1 Килограм)
Сол(1 Супена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Лук во прав(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Буковец(1/2 Кафена лажица)
Сенф(1 Кафена лажица)
Виски((за сосот) 125 Милилитри)
Кечап((за сосот) 125 Милилитри)
Кафеав шеќер((за сосот) 1 Супена лажица)
Јаболков оцет((за сосот) 30 Милилитри)
Свеж сок од лимон((за сосот) 1 Супена лажица)
Соја сос((за сосот) 1 Супени лажици)
Бел лук, излупен и згмечен((за сосот) 3 Чешниња)
Сенф((за сосот) 1/2 Кафена лажица)
Вегета((за сосот) 1 Кафена лажица)
Бибер((за сосот) 1/2 Кафена лажица)
Сол((за сосот) по вкус )
Лимон((за сосот) 1 )
Овој рецепт се подготвува за помалку од 160 минути
- Сите зачини се ставаат во аван за толчење или во блендер и се мелат многу ситно, се додава сенфот и убаво се промешува.
- Ребрата убаво се мијат и се сушат. Се премачкуваат со зачините од двете страни.
- Во садот во кој ќе се печат се реди лимонот исечен на тркалца, а одозгора се ставаат ребрата и убаво се затвораат во фолија.
- Така се остава цела ноќ да стојат во фрижидер.
- Пред да се печат, се додава 250 мл вода и повторно се става фолијата, но треба убаво да се затвори од сите страни. Се печат во загреана рерна на 150 степени околу 2 часа.
- За сосот во тенџере се става виски, кечап, сенф, шеќер, лук и сите зачини, па се става на загреана рерна да зоврие. Кога ќе зоврие се намалува температурата и се остава да се вари 15-20 минути се додека сосот се згусне со постојано мешање.
- По 2 часа се вадат ребрата од рерната. Се ставаат на чинија, а од огноотпорниот сад се истура целата течност и лимонот. Потоа, ребрата повторно се враќаат во орноотпорниот сад и се премачкуваат убаво со сосот, па се враќаат во рерната уште 10 минути.
- Постапката се повторува 3 пати додека ребрата заруменат, но не смеат да се исушат.