Рецепти
Риба и помфрит (Fish and chips) Ана Ристеска

Дознајте како да ги направите автентичните риба и помфрит како во Англија.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(1 Супена лажица)

Жолчка од јајце(1 )

Пиво(1 1/4 Чаши)

Сол(1 Кафена лажица)

Брашно(2 1/4 Чаши)

Ослиќ(680 Грама)

Компир(4 )

Белка од јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт е готов за помалку од 30 минути

  1. Измешајте ги 1 1/4 чаша брашно и солта во еден сад
  2. Во центарот на брашното направете мала вдлабнатина и ставете ја жолчката, пивото и маслото
  3. Мешајте убаво додека сите состојки не се соединат
  4. Оставете смесата да отстои половина час
  5. Излупете ги компирите, исечкајте ги на парчиња во форма на помфрит и ставете ги да поседат во вода
  6. Рерната загрејте ја на 94°C
  7. Загрејте масло во фритеза на 188°C
  8. Ставете ги сите компири постепено во фритезата и пржете ги додека не добијат златно кафеава боја
  9. Исушете ги од маслото на хартија, во рерната, за да останат топли
  10. Зачинете ја рибата со сол и бибер
  11. Додадете ги белките во смесата која ја оставивте да одмара половина час и внимателно мешајте додека сè убаво не се соедини
  12. Парчињата риба убаво прекријте ги од двете срани со брашно
  13. Потоа ставете ги во смесата со јајца и ставете ги да се пржат во загреаното масло. Пржете ги додека не добијат златно кафеава боја
  14. Послужете ги компирите и рибата на една тацна со парчиња лимон и тартар сос или кечап.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: