Рецепти

Риба и помфрит (Fish and chips)
Дознајте како да ги направите автентичните риба и помфрит како во Англија.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Масло(1 Супена лажица)
Жолчка од јајце(1 )
Пиво(1 1/4 Чаши)
Сол(1 Кафена лажица)
Брашно(2 1/4 Чаши)
Ослиќ(680 Грама)
Компир(4 )
Белка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт е готов за помалку од 30 минути
- Измешајте ги 1 1/4 чаша брашно и солта во еден сад
- Во центарот на брашното направете мала вдлабнатина и ставете ја жолчката, пивото и маслото
- Мешајте убаво додека сите состојки не се соединат
- Оставете смесата да отстои половина час
- Излупете ги компирите, исечкајте ги на парчиња во форма на помфрит и ставете ги да поседат во вода
- Рерната загрејте ја на 94°C
- Загрејте масло во фритеза на 188°C
- Ставете ги сите компири постепено во фритезата и пржете ги додека не добијат златно кафеава боја
- Исушете ги од маслото на хартија, во рерната, за да останат топли
- Зачинете ја рибата со сол и бибер
- Додадете ги белките во смесата која ја оставивте да одмара половина час и внимателно мешајте додека сè убаво не се соедини
- Парчињата риба убаво прекријте ги од двете срани со брашно
- Потоа ставете ги во смесата со јајца и ставете ги да се пржат во загреаното масло. Пржете ги додека не добијат златно кафеава боја
- Послужете ги компирите и рибата на една тацна со парчиња лимон и тартар сос или кечап.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во