Рецепти
Рижото со лигњи (посно)
Специјалитет со лигњи
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лигњи(500 Грама)
Ориз(250 Грама)
Рижото со лигњи (посно)(3 Чаши)
Бело вино(50 Грама)
Ловоров лист(2 Листови)
Кромид(1 Главица)
Морков(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Прво, во загреано маслиново масло се запржува кромидот и морковот. Потоа се додава измиениот ориз, и тој се пржи 5-6 минути.
- Потоа, се налева една чаша вода и се остава на тивко да се вари.
- Се додаваат сите зачини, па се додваат и претходно бланшираните лигњи. Се налева виното и се продолжува со динстање.
- Кога ќе испари течноста, се додава втората чаша вода и се продолжува да се вари додека испари и таа течност.
- На крај се додава и третата чаша вода и се вари додека оризот е готов.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во