Рецепти

Ризото со зеленчук во тиква
Декоративна и необична вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(500 Грама)
Ориз(300 Грама)
Кромид(2 Главици)
Целер(2 )
Морков(1 )
Копар(1/2 Китка)
Магдонос(2 Гранчиња)
Бело вино(1/2 Чаша)
Рендан кашкавал(30 Грама)
Павлака(1 Децилитар)
Млеко(1/2 Децилитар)
Лимон(1 )
Рузмарин(1 Гранче)
Путер(30 Грама)
Масло(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Исечкајте на парчиња еден страк целер и половина морков. Ставете ги во сад заедно со исечканиот копар, магдоносот и 1,5 л ладна вода, па оставете ги да зовријат.
- Додајте малку крупна сол и 2/3 од месото од тиква (вкупно треба да добиете 400 г месо од тиква), исечкано на коцки. Продолжете со варењето уште 20 минути.
- Останатата тиква исечкајте ја на ситни парчиња и испржете ја на масло. Посолете ја и оставете ја на топло место.
- Исцедете ги варените парчиња тиква заедно со аромите и испасирајте ги. Исфилтрирајте ја супата и оставете ја настрана.
- Ситно исечкајте го останатиот кромид, целер и морков, како и рузмаринот. Пржете ги на путер, па додајте го оризот и пропржете го 2 минути со постојано мешање за да не се залепи. Потоа полијте ги со виното.
- Измешајте го оризот со пирето од тиква и оставете го да се вари додавајќи малку од од врелата супа. Две минути пред да тргнете од оган, додајте ги павлаката и млекото, ренданата кора од лимон, биберот и кашкавалот.
- Префрлете го ризотото во една издлабена кора од тиква, гарнирајте го со пржената тиква и сервирајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во