Рецепти
Ризото со зеленчук во тиква Ана Ѓорова

Декоративна и необична вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(500 Грама)

Ориз(300 Грама)

Кромид(2 Главици)

Целер(2 )

Морков(1 )

Копар(1/2 Китка)

Магдонос(2 Гранчиња)

Бело вино(1/2 Чаша)

Рендан кашкавал(30 Грама)

Павлака(1 Децилитар)

Млеко(1/2 Децилитар)

Лимон(1 )

Рузмарин(1 Гранче)

Путер(30 Грама)

Масло(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Исечкајте на парчиња еден страк целер и половина морков. Ставете ги во сад заедно со исечканиот копар, магдоносот и 1,5 л ладна вода, па оставете ги да зовријат.
  2. Додајте малку крупна сол и 2/3 од месото од тиква (вкупно треба да добиете 400 г месо од тиква), исечкано на коцки. Продолжете со варењето уште 20 минути.
  3. Останатата тиква исечкајте ја на ситни парчиња и испржете ја на масло. Посолете ја и оставете ја на топло место.
  4. Исцедете ги варените парчиња тиква заедно со аромите и испасирајте ги. Исфилтрирајте ја супата и оставете ја настрана.
  5. Ситно исечкајте го останатиот кромид, целер и морков, како и рузмаринот. Пржете ги на путер, па додајте го оризот и пропржете го 2 минути со постојано мешање за да не се залепи. Потоа полијте ги со виното.
  6. Измешајте го оризот со пирето од тиква и оставете го да се вари додавајќи малку од од врелата супа. Две минути пред да тргнете од оган, додајте ги павлаката и млекото, ренданата кора од лимон, биберот и кашкавалот.
  7. Префрлете го ризотото во една издлабена кора од тиква, гарнирајте го со пржената тиква и сервирајте.
Кесадии со туна
Ориз со печурки
Просо со брокула (посно)
Сикма
Фритата со домат, туна и сирење
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Потпечена блитва со сирење
Палачинки со туна
Октопод со компири и лимон
Кускус со риба
Палачинки со зеленчук
Сендвичи со туна и сос од маслинки
Тарт со тиквички
Плескавици од компири
Сендвичи од палента
Брускети со тиквички
Пикантни брускети
Тиквички со павлака и лук
Палачинки со тиквички
Запиеканка со печурки ( Zapiekanka z pieczarkami )
Кремасто рижото со тиквички
Полнети пиперки со кускус
Кнедли со млеко (Kluski z mlekiem)
Солен колач со зеленчуци
Солен колач од туна
Клуб сендвич
Рижото со домати и маслинки
Вегетаријански тортиљи
Кускус со спанаќ
Киноа со зеленчук

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: