Рецепти
Ролат од спанаќ
Лесен и вкусен рецепт што одлично оди со кисело млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(600 Грама)
Брашно(100 Грама)
Путер(80 Грама)
Млеко(1 Децилитар)
Сирење(250 Грама)
Кашкавал(100 Грама)
Јајце(5 )
Кисело млеко(3 Супени лажици)
Рендан пармезан(1-2 Супени лажици)
Жолчка од јајце(1 тврдо варена )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- На путерот го пропржуваме исчистениот и измиен спанаќ.
- Кога ќе омекне го додаваме брашното и млекото и продолжуваме со пржење.
- Во изладениот спанаќ ги додаваме јајцата.
- Посолуваме и промешуваме сè и ја ставаме смесата на тепсија.
- Печеме на температура од 180 степени – 15 минути.
- Печеното тесто го премачкуваме со измешано сирење и кисело млеко.
- Го посипуваме со ситно рендан кашкавал и тврдо варена жолчка и го виткаме во ролат.
- Одозгора го премачкуваме со кисело млеко и го посипуваме со пармезан.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во