Рецепти
Ролат од телешко месо Ана Ѓорова

Солен ролат од телешко каре со јајца во сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко каре(600 Грама)

Телешко месо(200 Грама)

Колбас(100 Грама)

Пршута(100 Грама)

Јајце(4 )

Кромид(1 мала главица )

Лук(1 Чешне)

Морков(1 )

Целер(1 )

Бело вино(2 Децилитри)

Масло(4 Супени лажици)

Путер

Павлака(2 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Телешкото месо сомелете го двапати, заедно со пршутата и излупените колбаси.
  2. Јајцата ставете ги во зовриена вода и варете ги 8 минути. Потоа држете ги под млаз ладна вода, излупете ги и отсечете ги двата краја од сите јајца.
  3. Меленото месо измешајте го со сол, бибер и павлака. Телешкото каре истолчете го малку со дрвен чук, ставете го врз рамна површина и премачкајте го со половина од меленото месо. Потоа врз површината од смесата со долниот дел од лажицата направете 4 вдлабнатини.
  4. Варените јајца распоредете ги во вдлабнатините и од сите страни затворете ги со останатата смеса.
  5. Завиткајте го карето, краевите зашијте ги со игла и конец, па заврзете го целото месо со конец.
  6. Исчистете го зеленчукот и ситно исечкајте го. Ролатот пржете го во тава на масло на силен оган. Полијте го со пола од виното и оставете го да испари, посолете и попиперете го.
  7. Покријте го ролатот со исечканиот зеленчук, полијте го со останатото вино и печете го на 180 степени 15 минути. На крајот извадете го ролатот од тавата, а сосот и зеленчукот изматете ги.
  8. Пирето ставете го во еден сад, додајте малку путер и мешајте го на тивок оган. Сервирајте го ролатот исечен на парчиња со сосот и пирето.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: