Рецепти
Руска пита со цреши Ана Ѓорова

Искористете ја сезоната на свежи цреши и подгответе вкусен десерт во кој ќе уживате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(400 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Путер(180 Грама)

Грчки јогурт(200 Грама)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Цреши(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте ги брашното, 100 грама шеќер, путерот (омекнат), грчкиот јогурт, прашокот за печиво и екстрактот од ванила. Од состојките замесете меко тесто.
  2. Црешите измијте ги и исчистете ги од семките и дршките.
  3. Тестото расукајте го на набрашнета површина, исечете го на ленти и на секоја лента наредете ги црешите една до друга. Наросете ги со останатиот шеќер.

01

4. Секоја лента завиткајте ја како ролат. Редете ги ролатите во кружна тепсија покриена со намастена хартија за печење.

01

5. Печете ја питата во рерна на 180 степени околу 30 минути.

6. Оставете малку да се подолади, посипете со шеќер во прав и послужете ја.

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: