Рецепти
Салата од кељ и јаболко со прелив од сенф
Послужете ја салатата со бело вино, крцкав леб и по желба со малку кашкавал. Претставува одлично предјадење или лесна вечера.
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кељ(1 Главица)
Јаболко(1 )
Суво грозје(1/3 Чаша)
Ореви(1/2 Чаша)
Сенф(1 1/2 Супена лажица)
Лук(1 Чешне)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Исечете ја средината на кељот од листовите. Убаво измијте ги листовите, исечете ги на тенки парчиња и исцедете ги.
- Во блендер ставете ги маслиновото масло, јаболковиот оцет, сенфот, чешне лук, сол и бибер. Блендирајте додека лукот се сомеле целосно и додека да добиете хомогена смеса.
- Јаболкото измијте го и исечете го на коцки. Оревите крупно исечкајте ги.
- Потоа измешајте го кељот со оревите и јаболкото, останатите состојки, па прелијте го со смесата. По желба зачинете со уште сол и бибер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во