Рецепти
Салата од крушки и сливи во мед Ана Ѓорова

Овошен специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(50 Грама)

Свеж сок од лимон(3 Супени лажици)

Сечкани ореви(50 Грама)

Круша(2 )

Горчлив ликер(1 Кафена лажица)

Слива(250 Грама)

Сирење(100 Грама)

Мед(4 Супени лажици)

Цимет(1/4 Кафена лажица)

Слатка павлака(100 Грама)

Нане лисја(2-3 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во помало тенџере измешајте го шеќерот, лажица лимонов сок и 3 лажици вода. Ставете на оган и мешајте додека шеќерот не се растопи. Тргнете од оган и додајте ги исечканите ореви. Смесата ставете ја врз намастена хартија за печење со масло и оставете да се олади, а потоа крупно исечете ја.
  2. Крушките исечете ги на четвртини, излупете ги и извадете им ги семките, а сливите преполовете ги и извадете им ги семките. Ставете ги на чинија за послужување и прелијте ги со остатокот свеж сок од лимон.
  3. Во сад измешајте го свежото сирење, медот и циметот. Слатката павлака или хоплата добро изматете ја, па додајте ја со сирењето.
  4. Во чиниите врз овошјето, во средината додајте ја смесата од слатка павлака и сирење и на крај додајте ја смесата со сечкани ореви. Декорирајте со свежи листови нане и послужете.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: