Рецепти
Сарма со штавеј
Сарми со мелено месо и ориз со одличен вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млад кромид(2-3 )
Морков(2-3 )
Мешано мелено месо(300 Грама)
Кулен(50 Грама)
Ориз(100 Грама)
Магдонос(1 Китка)
Јајце(1 )
Штавеј(50 Листови)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Кромидот ситно се сечка и се пржи на масло заедно со исечканиот морков. Откако ќе омекне кромидот, се додава меленото месо и се пржи 10-тина минути. Се зачинува со сол и вегета.
- Потоа се додава оризот, се меша и смесата се трга од оган.
- Се додаваат сечканиот кулен (или чадена сланина), исечканиот магдонос, јајцето и останатите зачини.
- Откако убаво ќе се измеша филот, се обаруваат листовите штавеј, претходно исчистени и измиени.
- Дното на садот во кој ќе ги печеме сармите го обложуваме со листови штавеј и продолжуваме со виткање на сармите.
- Сармите исто така ги покриваме со листови штавеј.
- Се зоврива вода и се полева врз сармите колку да ги покрие. Се печат во загреана рерна на 200 степени околу 1 час и половина.
- За подобар вкус, се прави запршка. На малку масло се пржи едно чешне лук, се додава 1 лажица црвен пипер и се полева врз готовите сарми.
- Се оставаат уште 10 минути во рерна, а потоа се вадат.
- Сармите се служат со кисела павлака и таратур, подготвен од кисело млеко, лук и млад лук.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во