Рецепти
Сарма со штавеј Ана Ѓорова

Сарми со мелено месо и ориз со одличен вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Кромидот ситно се сечка и се пржи на масло заедно со исечканиот морков. Откако ќе омекне кромидот, се додава меленото месо и се пржи 10-тина минути. Се зачинува со сол и вегета.
  2. Потоа се додава оризот, се меша и смесата се трга од оган.
  3. Се додаваат сечканиот кулен (или чадена сланина), исечканиот магдонос, јајцето и останатите зачини.
  4. Откако убаво ќе се измеша филот, се обаруваат листовите штавеј, претходно исчистени и измиени.
  5. Дното на садот во кој ќе ги печеме сармите го обложуваме со листови штавеј и продолжуваме со виткање на сармите.
  6. Сармите исто така ги покриваме со листови штавеј.
  7. Се зоврива вода и се полева врз сармите колку да ги покрие. Се печат во загреана рерна на 200 степени околу 1 час и половина.
  8. За подобар вкус, се прави запршка. На малку масло се пржи едно чешне лук, се додава 1 лажица црвен пипер и се полева врз готовите сарми.
  9. Се оставаат уште 10 минути во рерна, а потоа се вадат.
  10. Сармите се служат со кисела павлака и таратур, подготвен од кисело млеко, лук и млад лук.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: