Рецепти
Сарми од кељ Ана Ѓорова

Кељот е многу здрава и вкусна намирница што изобилува со витамини, минерали и растителни влакна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мускатна тиква(0.5 )

Кускус(2 Чаши)

Јајце(1 )

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Кељ(8 Листови)

Морков(2 )

Целер(1 )

Магдонос(0.5 Китка)

Зелена пиперка(1 )

Бело вино(1 Децилитар)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Во тенџере со солена вода сварете кускус (или јачмен) и процедете го, но не ја фрлајте водата.
  2. Исчистете го кељот и отстранете го дебелиот дел кај дршката и ставете го многу кратко да се вари во солената вода колку да омекне и потоа ставете го настрана.
  3. Исечете ја мускатната тиква, морковот, целерот, магдоносот, лукот, кромидот, зелената пиперка и ставете ги во водата малку да се продинстаат колку да омекнат, па потоа испасирајте ги.
  4. Измешајте го кускусот со издинстаниот зеленчук, додајте јајце и сол и бибер по вкус. Од така добиената смеса, ставете врз листовите кељ и замотајте сарми.
  5. Наредете ги сармите во огноотпорен сад и додајте им одозгора од смесата со кускус и зеленчук, доколку уште има останато. Додајте малку вода и 1 децилитар бело вино, ставете масло за готвење и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180°C од 30 – 40 минути. По желба, може да наросите со кашкавал одозгора додека се печат сармите.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: