Рецепти
Сарми од кељ Ана Ѓорова

Кељот е многу здрава и вкусна намирница што изобилува со витамини, минерали и растителни влакна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мускатна тиква(0.5 )

Кускус(2 Чаши)

Јајце(1 )

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Кељ(8 Листови)

Морков(2 )

Целер(1 )

Магдонос(0.5 Китка)

Зелена пиперка(1 )

Бело вино(1 Децилитар)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Во тенџере со солена вода сварете кускус (или јачмен) и процедете го, но не ја фрлајте водата.
  2. Исчистете го кељот и отстранете го дебелиот дел кај дршката и ставете го многу кратко да се вари во солената вода колку да омекне и потоа ставете го настрана.
  3. Исечете ја мускатната тиква, морковот, целерот, магдоносот, лукот, кромидот, зелената пиперка и ставете ги во водата малку да се продинстаат колку да омекнат, па потоа испасирајте ги.
  4. Измешајте го кускусот со издинстаниот зеленчук, додајте јајце и сол и бибер по вкус. Од така добиената смеса, ставете врз листовите кељ и замотајте сарми.
  5. Наредете ги сармите во огноотпорен сад и додајте им одозгора од смесата со кускус и зеленчук, доколку уште има останато. Додајте малку вода и 1 децилитар бело вино, ставете масло за готвење и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180°C од 30 – 40 минути. По желба, може да наросите со кашкавал одозгора додека се печат сармите.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: