Рецепти
Сарми од кељ
Кељот е многу здрава и вкусна намирница што изобилува со витамини, минерали и растителни влакна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мускатна тиква(0.5 )
Кускус(2 Чаши)
Јајце(1 )
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Кељ(8 Листови)
Морков(2 )
Целер(1 )
Магдонос(0.5 Китка)
Зелена пиперка(1 )
Бело вино(1 Децилитар)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Во тенџере со солена вода сварете кускус (или јачмен) и процедете го, но не ја фрлајте водата.
- Исчистете го кељот и отстранете го дебелиот дел кај дршката и ставете го многу кратко да се вари во солената вода колку да омекне и потоа ставете го настрана.
- Исечете ја мускатната тиква, морковот, целерот, магдоносот, лукот, кромидот, зелената пиперка и ставете ги во водата малку да се продинстаат колку да омекнат, па потоа испасирајте ги.
- Измешајте го кускусот со издинстаниот зеленчук, додајте јајце и сол и бибер по вкус. Од така добиената смеса, ставете врз листовите кељ и замотајте сарми.
- Наредете ги сармите во огноотпорен сад и додајте им одозгора од смесата со кускус и зеленчук, доколку уште има останато. Додајте малку вода и 1 децилитар бело вино, ставете масло за готвење и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180°C од 30 – 40 минути. По желба, може да наросите со кашкавал одозгора додека се печат сармите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во