Рецепти
Сарми од кељ Ана Ѓорова

Кељот е многу здрава и вкусна намирница што изобилува со витамини, минерали и растителни влакна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мускатна тиква(0.5 )

Кускус(2 Чаши)

Јајце(1 )

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Кељ(8 Листови)

Морков(2 )

Целер(1 )

Магдонос(0.5 Китка)

Зелена пиперка(1 )

Бело вино(1 Децилитар)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Во тенџере со солена вода сварете кускус (или јачмен) и процедете го, но не ја фрлајте водата.
  2. Исчистете го кељот и отстранете го дебелиот дел кај дршката и ставете го многу кратко да се вари во солената вода колку да омекне и потоа ставете го настрана.
  3. Исечете ја мускатната тиква, морковот, целерот, магдоносот, лукот, кромидот, зелената пиперка и ставете ги во водата малку да се продинстаат колку да омекнат, па потоа испасирајте ги.
  4. Измешајте го кускусот со издинстаниот зеленчук, додајте јајце и сол и бибер по вкус. Од така добиената смеса, ставете врз листовите кељ и замотајте сарми.
  5. Наредете ги сармите во огноотпорен сад и додајте им одозгора од смесата со кускус и зеленчук, доколку уште има останато. Додајте малку вода и 1 децилитар бело вино, ставете масло за готвење и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180°C од 30 – 40 минути. По желба, може да наросите со кашкавал одозгора додека се печат сармите.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: