Рецепти
Сатараш (посно) Ана Ѓорова

Посно јадење од зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(4 Главици)

Црвена пиперка(1 Килограм)

Домат(4 )

Тиквичка(1 )

Морска сол(1 Прстофат)

Магдонос(1/2 Китка)

Сол(1 Супена лажица)

Италијански зачин (мешан зачин)(2 Супени лажици)

Брашно од елда(2 Супени лажици)

Куркума(1 Кафена лажица)

Лук во прав(2 Кафени лажици)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Кромидот се сече на ребренца, па се динста во маслиново масло. Се додава морска сол, куркума и лук.
  2. Кога ќе омекне, се додава сечкана пиперка и се продолжува со динстање.
  3. Потоа се додава доматот исечкан на коцкички. Повремено се меша и ако е потребно се додава малку вода, бидејќи може да се случи да зоврие течноста што ќе истече од зеленчукот.
  4. Кога доматот ќе омекне, се додаваат тиквичката сечкана на коцки, крупно сечкан магдонос и лажиче мешан зачин. Се динста додека да омекнат тиквичките.
  5. Пред крај се додава брашно од хелјда и малку вода. Се остава уште неколку минути на оган за да се згусне. Се сервира со пире од компири.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: