Рецепти
Сечкан бифтек со печурки
Бифтек приготвен на македонски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедски бифтек(500 Грама)
Свинска маст(3 Супени лажици)
Кромид(2 Главици)
Свежи шампињони(500 Грама)
Брашно(1 Супена лажица)
Кисела павлака(3 Супени лажици)
Доматно пире(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Во тава за пржење со масло испржете го сечканиот кромид.
- Кога ќе биде половично испржен, додајте го исечканиот бифтек, посолете го, ставете бибер, па динстајте го постепено додавајќи му вода, а потоа додајте ги исечените печурки.
- Кога ќе омекне месото, налејте го со топла супа и оставете го да се вари на тивко.
- Потоа ставете сос од маст и од брашно и додајте кисела павлака и пире од домати.
- Со овој сос прелијте го месото и ставете го да се пече во загреана рерна околу 10 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во