Рецепти
Шарен ролат
Декоративен и превкусен ролат со фил од црно чоколадо и глазура од бело чоколадо
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(320 Грама)
Јајце(6 )
Брашно(120 Грама)
Какао(20 Грама)
Путер(200 Грама)
Жолчка од јајце(2 )
Рум(2 Супени лажици)
Црно чоколадо(60 Грама)
Бело чоколадо(60 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Одделете ги белките и жолчките.
- Белките изматете ги со миксер во цврст снег и ставете ги настрана, а во друг сад жолчките со вилушка изматете ги со ренданата кора од лимон.
- Во садот со жолчки додајте 120 грама шеќер и матете со миксер додека да добиете пенаста смеса, а потоа додајте ги постепено снегот од белки и брашното, па убаво промешајте.
- Тестото поделете го на два дела.
- Во едниот дел додајте го какаото, а другата половина останува жолта.
- Секој дел прелијте го посебно во големи плехови врз намастена и набрашнета хартија за печење и печете ги додека фатат убава коричка.
- Печените листови теста извадете ги врз навлажнета кујнска крпа и секој посебно свиткајте го во ролат и оставете да се оладат.
- Во меѓувреме подгответе го кремот: со миксер пенасто изматете го путерот и 200 грама шеќер. Додајте 2 жолчки и рум.
- Смесата поделете ја во два посебни садови.
- Настрана растопете го чоколадото и додајте го во еден од садовите.
- Оладените теста премачкајте ги со кремот така што светлото тесто со чоколаден крем, а темното тесто со бел крем.
- Потоа ставете ги еден врз друг, свиткајте ги во ролат и прелијте ги со глазура од растопено бело чоколадо. По желба украсете ги со чоколаден крем.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во