Рецепти
Шербет пита со јаболки
Пита од готови кори и рендани јаболки со цимет и ореви за одличен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ореви(толчени 200 грама )
Готови кори(500 Грама)
Јаболко(2 кисели )
Цимет(1 ќесичка )
Вода(800 Милилитри)
Шеќер(800 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Јаболките (зелени) излупете ги и изрендајте ги на крупно.
- Во садот со јаболките измешајте ги толчените ореви и циметот и измешајте со лажица.
- Две кори премачкајте со масло и ставете ги една врз друга, па на едниот крај нанесете од филот.
- Свиткајте ги краевите на корите кон внатрешноста и свиткајте ролат.
- Ролатот ставете го во правоаголна тава бр. 40, намастена со масло. Постапката повторете ја со останатите состојки.
- Исечете ја питата на парчиња и попрскајте ја со масло.
- Печете ја во рерна на 180 степени околу 30 минути.
- Направете шербет од 800 г шеќер и 800 мл вода, загрејте ги во тенџере на оган и варете додека шербетот ја добие потребната густина.
- Со млак шербет прелијте ја питата и оставете да впие пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во