Рецепти
Шери колач Ана Ѓорова

Вкусен и сочен колач од вишни и чоколадо кој одлично оди со шолја кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(3 )

Шеќер(200 грама + 4 лажици )

Вода(50 Милилитри)

Масло(50 Милилитри)

Брашно(200 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Компот од вишни(1 тегла )

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

Млеко(800 Грама)

Пудинг од чоколадо(2 Пакувања)

Црно чоколадо(200 Грама)

Маргарин(180 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

ТЕСТО:

  1. Две жолчки се матат со 100 грама шеќер, па се додаваат 50 милилитри млака вода, 50 милилитри масло и едно ќесе ванилин шеќер.
  2. Добро измешајте ги сите состојки со лажица и додајте го брашното, печивото и снег од 2 белки кои претходно ги измативте настрана со миксер.
  3. Смесата се пече во намастено тавче со масло и малку брашно на 180 степени околу 20 минути.

ФИЛ ОД ВИШНИ:

  1. Вишните заедно со нивниот сок, 100 грама шеќер, густинот и 1 ќесе ванилин шеќер се варат на тивок оган додека смесата се згусне.

ФИЛ ОД ЧОКОЛАДО:

  1. Во млекото додајте ги пудинзите од чоколадо, 4 лажици шеќер, 1 јајце и варете додека смесата се згусне.
  2. Додека филот е топол, се додава чоколадото, а откако ќе се олади ставете го изматениот маргарин и мешајте со миксер.
  3. Најпрво испеченото тесто премачкајте го со филот од вишни, па одозгора со филот од чоколадо и оставете го колачот преку ноќ во фрижидер да се стегне.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: