Рецепти
Шницли со печурки
Богат гурмански ручек со свински шницли, компири и шампињони во вкусен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински шницли(5 )
Компир(1 Килограм)
Свежи шампињони(250 Грама)
Кисела павлака(250 Милилитри)
Вегета(1 1/2 Кафена лажица)
Сенф(2 Кафени лажици)
Јајце(1 )
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути
- Во тенџере на оган ја ставаме коцката да се вари супа.
- Компирите ги сечкаме на кругови.
- Шницлите ги посолуваме, наросуваме бибер и вегета. Ги премачкуваме со сенф, ги редиме една врз друга, притоа повторно премачкувајќи со сенф и оставаме да ги впијат зачините.
- Шампињоните ги сечкаме на парчиња и ги пржиме на загреано масло во тава на оган. Посолуваме, наросуваме бибер, зачинуваме со вегета, го додаваме црвениот пипер и промешуваме. Ја налеваме супата од коцка.
- Огноотпорниот сад го попрскуваме со масло за јадење. Дното на садот го прекриваме со кругови компири и врз нив ставаме две шницли.
- Во садот додаваме од содржината во тавата за пржење, повторно редиме ред кругови компири и врз нив ги ставаме преостанатите шницли.
- Преливаме со сосот со печурки и прекриваме со преостанатите кругови компири. Го затвораме садот со алуминиумска фолија и го ставаме во рерна. Печеме 60 минути на 200 степени.
- Го вадиме садот од рерна. Во длабок сад ги мешаме јајцето, киселата павлака и 70 мл вода. Со смесата ја преливаме содржината во садот.
- Го враќаме садот во рерна и печеме уште 10 минути на иста температура.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во