Рецепти
Шпагети со пилешки сос
Лесен и вкусен рецепт за шпагети во сос од пилешки копани
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шпагети(1 Пакување)
Пилешки копан(1 Килограм)
Брашно(2 Супени лажици)
Масло(3 Супени лажици)
Јајце(1 )
Кечап(1 Супена лажица)
Сенф(1 Кафена лажица)
Кисела павлака(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Копаните сварете ги добро за да може да се оддели месото од коската.
- Водата во која што се варат копаните тргнете ја настрана, а месото од копаните ситно одвојте го од коските.
- Шпагетите сварете ги во зачинета вода, потоа процедете ги, полејте ги со ладна вода и вратете ги во истото тенџере во кое што дното ќе го подмачкате со 1 лажица масло.
- Измешајте ги шпагетите со половина од иситнетото месо.
- Настрана во тава ставете 2 лажици масло и 2 лажици брашно и пржете околу 10-тина минути за да добие жолтеникава боја. Додајте 2 шолји од водата во која се вареа копаните.
- Откако смесата ќе стане хомогена, додајте го јајцето измешано со 1 лажиче сенф и 1 чаша кисела павлака.
- Мешајте околу 5 минути додека сосот ја добие потребната густина, а пред да го тргнете од оган, додајте половина од преостанатото иситнето пилешко месо и повторно добро измешајте.
- Сосот тргнете го од оган и сервирајте го со шпагетите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во