Рецепти
Шпанска пита
Шпанско предјадење со кисели краставички, сирење и шунка
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Масло(100 Милилитри)
Јогурт(100 Милилитри)
Газирана вода(150 Милилитри)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Пченкарно брашно(200 Грама)
Шунка(100 Грама)
Кисели краставички(50 Грама)
Сирење(100 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Се ставаат јајцата во подлабок сад и се матат додека не се добие густа пенеста смеса.
- Се додаваат јогуртот, газираната вода, маслото и прашокот за печиво. Убаво се промешува и во него се додава брашното и солта. Смесата се става во тавче кое претходно е премачкано со масло и посипано со брашно. Се става да се пече во рерна загреана на 200 степени.
- Шунката, киселите краставички и сирењето се сечкаат на ситни коцки.
- По пет минути печење на смесата во рерна, истите се додаваат во тестото и се продолжува да се пече 35 минути.
- Кога истото ќе се запече, температурата се намалува и се пече уште 10 мин. За да бидете сигурни дека тестото е испечено, боцнете чепкалка во тестотот, доколу не се лепи тестото за чепкалката, значи тестото е печено.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во