Рецепти
Штангли со костен и чоколадо
Вкусен, непечен десерт што ќе ви биде омилен
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мелени бадеми(лупени 100 Грама)
Мелени бисквити(50 Грама)
Костен(200 грама лупени и мелени )
Слатка павлака(150 Милилитри)
Еурокрем(2 Супени лажици)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Рум(2 Супени лажици)
Цимет(1 Супена лажица)
Црно чоколадо(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во сад за матење ставете ги костените, претходно лупени и сомелени, па додајте ги мелените и лупени бадеми, мелените бисквити, еурокремот, ванилиниот шеќер, циметот, румот и 100 мл слатка павлака.
- Смесата измесете ја со рака и расплескајте ја на алуминиумска фолија намастена со масло, па ставете ја во четвртаст калап.
- Чоколадото искршете го на парчиња и со 2 лажици масло растопете го во тенџере на оган.
- Додајте ја преостанатата слатка павлака и мешајте додека преливот ја добие потребната густина.
- Чоколадниот прелив нанесете го врз претходно подготвената смеса. Одозгора може по желба да наросите чоколадни трошки.
- Колачот ставете го да се лади во фрижидер минимум 30 минути пред да го послужите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во