Рецепти
Штрудла од смокви
Блага штрудла со густ фил од свежи смокви. Одличен рецепт за ужина или појадок – може да го зачувате во фрижидер неколку дена и да го искористите како оброк на работа или училиште.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Јајце(2 )
Путер(100 Грама)
Смоква(300 Грама)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Шеќер во прав(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Смоквите излупете ги, исечкајте ги и убаво измешајте ги во мало тенџере со шеќерот во прав и сокот од лимон. Ставете на оган и гответе ја смесата 10-тина минути.
- Брашното измешајте го со 200 грама шеќер, јајца, мекиот путер и убаво соединете ја смесата, а потоа со дланките замесете меко тесто.
- Поделете го тестото на два дела, расукајте ги и формирајте два еднакви правоаголника.
- Едното тесто растегнете го врз намастена тепсија и филувајте го со претходно подготвената смеса од смокви. Другото тесто исечете го со нож неколку пати во линии, а потоа ставете го врз филот и краевите од тестото убаво превиткајте ги.
- Печете во загреана рерна на 180°C околу 20 минути или малку повеќе. Проверувајте ја штрудлата и кога ќе биде готова, наросете ја со шеќер во прав и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во