Рецепти
Штрудла плетенка со џем од капини
Блага штрудла во форма на плетенка со сладок фил од џем
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
5
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Млеко(250 Милилитри)
Масло(100 Милилитри)
Јајце(2 )
Квасец(1/2 )
Сол(1/2 Кафена лажица)
Шеќер(5 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Квасецот се раствора во млекото со 1 лажица шеќер, па се остава да стаса 15-тина минути.
- Во сад за месење се става брашното, па се додават јајцата, солта, маслото, шеќерот и нараснатиот квасец. Од смесата се замесува убаво меко тесто и се остава малку да отстои.
- Од тестото се расукува кора на која на сите четири страни ѝ се сечат ќошовите како мали коцки. Останува форма како за виткање плик.
- На средина од кората се нанесува џем од капини, а двете пошироки страни се сечат на ленти со ширина од 2 см, но не докрај, точно до премачканото со џем.
- Потоа исечените ленти се плетат врз делот со џем во плетенка составена од две ленти (како рибина коска), а краевите од потесната страна ја затвараат штрудлата за да не истече мармаладот.
- Штрудлата се пече во загреана рерна додека убаво зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во