Рецепти
Штрудла плетенка со џем од капини Ана Ѓорова

Блага штрудла во форма на плетенка со сладок фил од џем

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


5 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Млеко(250 Милилитри)

Масло(100 Милилитри)

Јајце(2 )

Квасец(1/2 )

Сол(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(5 Кафени лажици)

Џем од капини

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Квасецот се раствора во млекото со 1 лажица шеќер, па се остава да стаса 15-тина минути.
  2. Во сад за месење се става брашното, па се додават јајцата, солта, маслото, шеќерот и нараснатиот квасец. Од смесата се замесува убаво меко тесто и се остава малку да отстои.
  3. Од тестото се расукува кора на која на сите четири страни ѝ се сечат ќошовите како мали коцки. Останува форма како за виткање плик.
  4. На средина од кората се нанесува џем од капини, а двете пошироки страни се сечат на ленти со ширина од 2 см, но не докрај, точно до премачканото со џем.
  5. Потоа исечените ленти се плетат врз делот со џем во плетенка составена од две ленти (како рибина коска), а краевите од потесната страна ја затвараат штрудлата за да не истече мармаладот.
  6. Штрудлата се пече во загреана рерна додека убаво зарумени.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: