Рецепти
Штрудла плетенка со џем од капини Ана Ѓорова

Блага штрудла во форма на плетенка со сладок фил од џем

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


5 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Млеко(250 Милилитри)

Масло(100 Милилитри)

Јајце(2 )

Квасец(1/2 )

Сол(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(5 Кафени лажици)

Џем од капини

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Квасецот се раствора во млекото со 1 лажица шеќер, па се остава да стаса 15-тина минути.
  2. Во сад за месење се става брашното, па се додават јајцата, солта, маслото, шеќерот и нараснатиот квасец. Од смесата се замесува убаво меко тесто и се остава малку да отстои.
  3. Од тестото се расукува кора на која на сите четири страни ѝ се сечат ќошовите како мали коцки. Останува форма како за виткање плик.
  4. На средина од кората се нанесува џем од капини, а двете пошироки страни се сечат на ленти со ширина од 2 см, но не докрај, точно до премачканото со џем.
  5. Потоа исечените ленти се плетат врз делот со џем во плетенка составена од две ленти (како рибина коска), а краевите од потесната страна ја затвараат штрудлата за да не истече мармаладот.
  6. Штрудлата се пече во загреана рерна додека убаво зарумени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: