Рецепти
Штрудлички со јаболко (посно)
Вкусни и посни штрудлички со вкусен фил што ќе ви станат омилени
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јаболко(10 средни )
Шеќер(6 Супени лажици)
Лебни трошки(2 Супени лажици)
Гриз(1 Супена лажица)
Сечкани ореви(3-4 Супени лажици)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Вода(3 чаши млака )
Квасец(1 свеж )
Масло(6 Чаши)
Прашок за печиво(2 Пакувања)
Брашно(по потреба за да замесите тесто )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Јаболките излупете ги и изрендајте ги на крупната страна од рендето, па запржете ги во тава со 4 лажици шеќер и со ванилиниот шеќер.
- Се пржат колку да испари водата од јаболките, потоа се трга од оган и се остава да се олади.
- Откако ќе се излади смесата, ставете ги лебните трошки, гризот и сечканите ореви и филот добро измешајте го.
- Во поголем сад ставете 3 чаши млака вода, 2 лажици шеќер и измешајте го квасецот да се растопи.
- Потоа додајте 6 чаши масло, 2 пакетчиња прашок за печиво и додавајте брашно по потреба за да замесите тесто. Тестото треба да се замеси средно.
- Замесеното тесто поделете го на 6 топчиња и секое од нив на набрашнета површина расукајте го со дебелина од 1 см.
- Врз секое од корите ставете од филот и завиткајте ролат, потоа ролатот исечете го на парчиња и редете ги во плех врз хартија за печење.
- Штрудличките печете ги додека убаво заруменат, а потоа додека се уште топли валкајте ги во шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во