Рецепти
Сингапурски ориз Ана Ѓорова

Азиски рецепт за ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(5 Чаши)

Вода(5 Чаши)

Свеж сок од лимон(0.5 Кафена лажица)

Зелена пиперка(2 )

Црвена пиперка(2 )

Јајце(2 )

Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)

Црн лук(1 Главица)

Масло(4-5 Супени лажици)

Суво грозје(2 Супени лажици)

Праз(2-3 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Оризот измијте го под млаз ладна вода и ставете го во тенџере со 5 чаши вода да се вари околу 20 минути на умерена температура. Додајте сол по вкус и капнете неколку капки свежо исцеден лимонов сок.
  2. Во меѓувреме во подлабока тава испржете ги јајцата на малку масло и оставете ги настрана.
  3. Пиперките сомелете ги и пропржете ги во истата тава со исечкан црн и бел лук.
  4. Откако пиперките малку ќе омекнат, додајте го сварениот ориз и мешајте на умерена температура 2-3 минути.
  5. На крај, во тавата додајте го и испржениот омлет, исечканиот праз и сувото грозје. Промешајте кратко, додајте сол и бибер и послужете го јадењето.
Кесадии со туна
Ориз со печурки
Просо со брокула (посно)
Сикма
Фритата со домат, туна и сирење
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Потпечена блитва со сирење
Палачинки со туна
Октопод со компири и лимон
Кускус со риба
Палачинки со зеленчук
Сендвичи со туна и сос од маслинки
Тарт со тиквички
Плескавици од компири
Сендвичи од палента
Брускети со тиквички
Пикантни брускети
Тиквички со павлака и лук
Палачинки со тиквички
Запиеканка со печурки ( Zapiekanka z pieczarkami )
Кремасто рижото со тиквички
Полнети пиперки со кускус
Кнедли со млеко (Kluski z mlekiem)
Солен колач со зеленчуци
Солен колач од туна
Клуб сендвич
Рижото со домати и маслинки
Вегетаријански тортиљи
Кускус со спанаќ
Киноа со зеленчук

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: