Рецепти
Сингапурски ориз Ана Ѓорова

Азиски рецепт за ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(5 Чаши)

Вода(5 Чаши)

Свеж сок од лимон(0.5 Кафена лажица)

Зелена пиперка(2 )

Црвена пиперка(2 )

Јајце(2 )

Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)

Црн лук(1 Главица)

Масло(4-5 Супени лажици)

Суво грозје(2 Супени лажици)

Праз(2-3 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Оризот измијте го под млаз ладна вода и ставете го во тенџере со 5 чаши вода да се вари околу 20 минути на умерена температура. Додајте сол по вкус и капнете неколку капки свежо исцеден лимонов сок.
  2. Во меѓувреме во подлабока тава испржете ги јајцата на малку масло и оставете ги настрана.
  3. Пиперките сомелете ги и пропржете ги во истата тава со исечкан црн и бел лук.
  4. Откако пиперките малку ќе омекнат, додајте го сварениот ориз и мешајте на умерена температура 2-3 минути.
  5. На крај, во тавата додајте го и испржениот омлет, исечканиот праз и сувото грозје. Промешајте кратко, додајте сол и бибер и послужете го јадењето.
Пилешко со брокули и соја сос
Пикантно пилешко во слатко-кисел сос
Полнети ролнички со месо и зеленчук
Филипински лумпии
Пилешко на индиски начин
Пилешки крилца со сусам
Оризова каша
Пилешко со нудлс
Харусаме со свинско месо
Корејска чорба со тофу
Палачинки со млад кромид
Суши Нори
Кинеско свинско со ананас
Салата од печен наут со кељ
Кинески погачки (посно)
Чанамасала
Златно млеко
Зелка салата со сусам и ѓумбир
Говедско месо на монголски начин
Ориз со печурки
Пападичад
Малајтика
Пржено пилешко со киви
Теријаки сос
Тајландска супа од кокос и пилешко месо
Свинско филе на индонезиски начин
Баба гануш (хроно)
Индиски леб
Пудинг од моркови
Слатко-кисели пилешки топчиња

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: