Рецепти
Чанамасала Ана Ѓорова

Популарно јадење од индиската кујна од леблебија во зачинет сос од домати што обично се служи како главно јадење или предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леблебија(500 грама непечена, може и од конзерва )

Кромид(2 Главици)

Чили во прав(1,5 Кафена лажица)

Коријандер(1/2 Кафена лажица)

Гарам масала (индиски мешан зачин)(1 Кафена лажица)

Лимон(1/2 )

Домат(3 )

Ѓумбир(едно мало парче )

Лук(6 Чешниња)

Семе од анасон(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во еден сад ставете ја леблебијата (ако користите свежа, непечена) и потопете ја во вода, па оставете ја да отстои осум часа или преку целата ноќ. Следниот ден варете ја додека омекне. Тргнете го садот настрана.
  2. Во тава ставете масло и пропржете го сечканиот кромид, па додајте ги сечканиот домат, ренданиот ѓумбир, лукот и варете додека омекне доматот.
  3. Оставете да се излади, па додајте ја мешавината од индиски зачини, семето од анасон, биберот, па измиксирајте во блендер. Ако е смесата густа, додајте малку од водата во која се вареше леблебијата.
  4. Потоа во оваа смеса додајте ја исцедената леблебија и оставете ја кратко да се вари, околу 5 минути. Зачинете со сол по вкус и послужете топло. Одлично е со индиски леб или ориз.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: