Рецепти
Филипински лумпии Ана Ѓорова

Полнети погачки со месо и зеленчук – послужете ги со павлака или со омилениот сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки гради(400 Грама)

Грашок(конзервиран 100 грама )

Кромид(1 Главица)

Брашно(250 Грама)

Фиде(40 Грама)

Коријандер(1 лажица зрна )

Кари во прав(1 Кафена лажица)

Ѓумбир(свеж 50 грама )

Лук(1 Чешне)

Бело вино(4 Супени лажици)

Коцка за супа-пилешка(1 )

Масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Зрната коријандер и карито во прав ставете ги во дрвен сад за толчење и толчете ги.
  2. Свежиот ѓумбир излупете го и исечкајте го со лукот на ситни коцки и додајте ги во садот со коријандерот и карито, па повторно толчете.
  3. Смесата запржете ја во загреано масло во вок тава на оган и промешајте.
  4. Додајте ги пилешките парчиња, исечени на долгнавести парчиња и пржете ги.
  5. Додајте го и грашакот од конзерва, кромидот на резанки и кршеното фиде.
  6. Посолете и промешајте, па откако кромидот, фидето и грашакот ќе омекнат, тргнете ја вок тавата со филот од оган.
  7. Во тенџере со вода на оган варете ја коцката за супа. Додајте го виното, тргнете од оган и оставете ја супата да се олади.
  8. Од изладената супа со вино додавајте во садот со брашното за да добиете смеса погуста отколку за палачинки. Мешајте со жица за матење додека смесата се соедини.
  9. Со црпалка земајте од смесата и пржете во тава на оган со масло.
  10. На непржената страна на првата палачинка ставете од филот и свиткајте ги краевите на палачинката кон внатрешноста и свиткајте ролат. Пржете во друга тава на оган во поголемо количество на масло.
  11. Постапката повторете ја со останатите состојки, па редете ги во чинија со салфетка за да се исцедат од маснотијата.
  12. Послужете ги со тартар сос или павлака.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: