Рецепти
Сирники
Украински рецепт за пржено тесто што е многу слично со палачинки, а може да го комбинирате со разни додатоци како предјадење или појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Урда(несолена 500 грама )
Јајце(2 )
Брашно(100 Грама)
Шеќер(100 Грама)
Маргарин(2 Супени лажици)
Павлака(1 )
Брашно(малку за валкање )
Масло(за пржење )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во еден сад ставете ја урдата, јајцата, шеќерот, брашното и маргаринот, па измешајте ги во хомогена смеса.
- Рацете натопете ги со вода, потоа земете малку од смесата и формирајте топче во форма на ќофте. Ќофтето извалкајте го во брашно.
- На тој начин формирајте ќофтиња од целата смеса, наредете ги во еден сад, потоа ставете го маслото на рингла и добро загрејте го.
- Пржете ги ќофтињата во врелото масло додека добијат златна боја.
- Испржените ќофтиња сервирајте ги со павлака, а може да ги послужите и со млеко.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во