Рецепти
Сладолед од лешници Ана Ѓорова

Кремаст и вкусен сладолед од лешници за вистинско уживање

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лешник(80 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Слатка павлака(220 Милилитри)

Млеко(200 Милилитри)

Јајце(1 )

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Лупените лешници потпечете ги во тава на рингла (без да додавате масло) неколку минути.
  2. Потоа изблендирајте ги во блендер заедно со шеќерот за да добиете хомогена смеса.
  3. Во друг сад со мискер пенасто изматете го јајцето и ванилата, па додајте ја смесата со лешници и млекото.
  4. Добиената смеса гответе ја на пареа со постојано мешање додека почне да се згуснува.
  5. Оставете да се олади на собна температура, а потоа ставете ја во фрижидер 1-2 часа.
  6. Настрана со миксер изматете ја слатката павлака во цврст снег и измешајте ја со оладената смеса од лешници.
  7. Ставете во замрзнувач и потоа послужете.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: