Рецепти
Сладолед од лешници
Кремаст и вкусен сладолед од лешници за вистинско уживање
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лешник(80 Грама)
Шеќер(150 Грама)
Слатка павлака(220 Милилитри)
Млеко(200 Милилитри)
Јајце(1 )
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Лупените лешници потпечете ги во тава на рингла (без да додавате масло) неколку минути.
- Потоа изблендирајте ги во блендер заедно со шеќерот за да добиете хомогена смеса.
- Во друг сад со мискер пенасто изматете го јајцето и ванилата, па додајте ја смесата со лешници и млекото.
- Добиената смеса гответе ја на пареа со постојано мешање додека почне да се згуснува.
- Оставете да се олади на собна температура, а потоа ставете ја во фрижидер 1-2 часа.
- Настрана со миксер изматете ја слатката павлака во цврст снег и измешајте ја со оладената смеса од лешници.
- Ставете во замрзнувач и потоа послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во