Рецепти
Сладолед од лешници Ана Ѓорова

Кремаст и вкусен сладолед од лешници за вистинско уживање

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лешник(80 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Слатка павлака(220 Милилитри)

Млеко(200 Милилитри)

Јајце(1 )

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Лупените лешници потпечете ги во тава на рингла (без да додавате масло) неколку минути.
  2. Потоа изблендирајте ги во блендер заедно со шеќерот за да добиете хомогена смеса.
  3. Во друг сад со мискер пенасто изматете го јајцето и ванилата, па додајте ја смесата со лешници и млекото.
  4. Добиената смеса гответе ја на пареа со постојано мешање додека почне да се згуснува.
  5. Оставете да се олади на собна температура, а потоа ставете ја во фрижидер 1-2 часа.
  6. Настрана со миксер изматете ја слатката павлака во цврст снег и измешајте ја со оладената смеса од лешници.
  7. Ставете во замрзнувач и потоа послужете.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: