Рецепти
Сладолед тирамису
Кремаст сладолед со кафе што потсетува на популарниот италијански десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Варено кафе(60 Милилитри)
Шеќер(60 Грама)
Маскарпоне сирење(250 Грама)
Слатка павлака(100 Милилитри)
Млеко(100 Милилитри)
Пишкоти(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Кафето сварете го (може да припремите кафе по желба) и измешајте го во чаша со шеќерот, па оставете го да се олади во фрижидер.
- Во сад ставете го маскарпоне сирењето, оладеното кафе, слатката павлака и млекото (сите состојки треба да бидат ладни од фрижидер) и матете со миксер додека добиете хомогена смеса.
- Ставете ја смесата во апарат за правење на сладолед, матете 10 минути додека се згусне смесата, па додајте ги пишкотите на парчиња и мешајте уште 1 минута. Доколку немате апарат за правење сладолед, добиената изматена смеса ставете ја во пластични калапи и оставете ја во замрзнувач неколку часа.
- Готовиот сладолед послужете го посипан со какао во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во