Рецепти
Сладолед торта
Овој рецепт е погоден за љубителите на освежителен – бисквит десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(250 Грама)
Шеќер(240 Грама)
Јајце(6 )
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Слатка павлака(500 Грама)
Бисквити(250 Грама)
Бадеми(280 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во еден сад се ставаат 250 грама путер, 240 грама шеќер, 6 жолчки, 1 ванилин шеќер, сè заедно долго се мати и на крај се додаваат 500 грама слатка павлака и 280 грама обарени, излупени и мелени бадеми.
- Павлаката со ванилата се вари на пареа со постојано мешање, се трга на страна и се меша додека не се олади.
- Во изматениот путер постепено се додава една по една лажица павлака.
- Во калапот за торта се става хартија колку да се покрие дното.
- Потоа се земаат 250 грама бисквити, и секоја бисквита одделно се натопува во млеко и се редат на калапот врз хартијата.
- Одозгора се става смесата од путер и павлака.
- Повторно се редат бисквити, па крем и постапката се повторува додека не се потроши целата смеса. Се завршува со бисквити.
- Вака приготвената торта се остава во фрижидер 24 часа и се послужува ладна. По желба може да декорирате со овошје, ситно сечкани јаткасни плодови, шлаг или прелив.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во