Рецепти
Слатка пита од ореви (посно) Ана Ѓорова

Вкусна и блага пита со ореви која е погодна за секоја пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(700 Грама)

Вода(400 Милилитри)

Готови кори(650 Грама)

Мелени ореви(250 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Лимон(1 )

Гриз(4-5 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Најпрво се подготвува шербет: 600 грама шеќер и 400 милилитри вода се варат околу 5 минути, се лади и се додава сок од и лимон.
  2. Корите се редат во правоаголен плех (тава). Секоја кора се попрскува со малку масло и малку шеќер.
  3. Од мелените ореви, 100 грама шеќер, изренданата кора од лимон и гризот се прави филот: се мешаат состојките во посебен сад и потоа се става од филот врз секоја трета кора.
  4. Последната кора од питата се премачкува со кисела вода и масло.
  5. Питата се сече на коцки, се става да се пече во загреана рерна на 200°C и откако ќе добие убава боја и ќе се испече, се посипува со оладениот шербет и се послужува.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: