Рецепти
Слатка пита од ореви (посно) Ана Ѓорова

Вкусна и блага пита со ореви која е погодна за секоја пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(700 Грама)

Вода(400 Милилитри)

Готови кори(650 Грама)

Мелени ореви(250 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Лимон(1 )

Гриз(4-5 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Најпрво се подготвува шербет: 600 грама шеќер и 400 милилитри вода се варат околу 5 минути, се лади и се додава сок од и лимон.
  2. Корите се редат во правоаголен плех (тава). Секоја кора се попрскува со малку масло и малку шеќер.
  3. Од мелените ореви, 100 грама шеќер, изренданата кора од лимон и гризот се прави филот: се мешаат состојките во посебен сад и потоа се става од филот врз секоја трета кора.
  4. Последната кора од питата се премачкува со кисела вода и масло.
  5. Питата се сече на коцки, се става да се пече во загреана рерна на 200°C и откако ќе добие убава боја и ќе се испече, се посипува со оладениот шербет и се послужува.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: