Рецепти

Слатка пита од ореви (посно)
Вкусна и блага пита со ореви која е погодна за секоја пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(700 Грама)
Вода(400 Милилитри)
Готови кори(650 Грама)
Мелени ореви(250 Грама)
Масло(100 Милилитри)
Лимон(1 )
Гриз(4-5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Најпрво се подготвува шербет: 600 грама шеќер и 400 милилитри вода се варат околу 5 минути, се лади и се додава сок од и лимон.
- Корите се редат во правоаголен плех (тава). Секоја кора се попрскува со малку масло и малку шеќер.
- Од мелените ореви, 100 грама шеќер, изренданата кора од лимон и гризот се прави филот: се мешаат состојките во посебен сад и потоа се става од филот врз секоја трета кора.
- Последната кора од питата се премачкува со кисела вода и масло.
- Питата се сече на коцки, се става да се пече во загреана рерна на 200°C и откако ќе добие убава боја и ќе се испече, се посипува со оладениот шербет и се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во