Рецепти
Солена пита со шампињони
Превкусно предјадење што може да го послужите со чаша бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Свежи шампињони(250 Грама)
Брашно(250 Грама)
Путер(150 Грама)
Млеко(75 Милилитри)
Павлака(неутрална 75 мл )
Димена сланина(200 Грама)
Праз(1 страк )
Кашкавал(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Брашното измешајте го со 125 г путер, 1 јајце и 3 лажици вода. Посолете и со дланките замесете тесто, па оставете го во фрижидер 30 минути.
- Сланината исечкајте ја на ситни коцки, пржете ја на загреано масло во вок тава на оган и промешајте.
- Шампињоните исечкајте ги на листови, а празот на тенки полукругови. Додајте ги во тавата со запржената сланина и промешајте.
- Откако празот и шампињоните ќе се испржат, зачинете со сол и бибер, промешајте и тргнете ја тавата од оган.
- Додајте ги млекото и неутралната павлака, промешајте и оставете содржината во тавата да се излади.
- Потоа додајте ги преостанатите 3 јајца, ситносечканиот магдонос, ренданиот кашкавал и преостанатиот путер. Измешајте добро.
- Тестото извадете го од фрижидер и растегнете го на набрашнета работна површина. Со сукало развлечете кора, ставете ја кората во кружен калап за печење врз намастена хартија за печење со тоа што ќе го прекриете и страничниот дел на тавата.
- Со виљушка избодете го тестото на неколку места и печете го така без филот 15 минути во претходно загреана рерна на 200°C.
- Извадете го тестото од рерна и ставете одозгора од филот, па допечете во рерната на 180°C уште 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во