Рецепти
Солена пита со шампињони Ана Ѓорова

Превкусно предјадење што може да го послужите со чаша бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Свежи шампињони(250 Грама)

Брашно(250 Грама)

Путер(150 Грама)

Млеко(75 Милилитри)

Павлака(неутрална 75 мл )

Димена сланина(200 Грама)

Праз(1 страк )

Кашкавал(100 Грама)

Магдонос

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Брашното измешајте го со 125 г путер, 1 јајце и 3 лажици вода. Посолете и со дланките замесете тесто, па оставете го во фрижидер 30 минути.
  2. Сланината исечкајте ја на ситни коцки, пржете ја на загреано масло во вок тава на оган и промешајте.
  3. Шампињоните исечкајте ги на листови, а празот на тенки полукругови. Додајте ги во тавата со запржената сланина и промешајте.
  4. Откако празот и шампињоните ќе се испржат, зачинете со сол и бибер, промешајте и тргнете ја тавата од оган.
  5. Додајте ги млекото и неутралната павлака, промешајте и оставете содржината во тавата да се излади.
  6. Потоа додајте ги преостанатите 3 јајца, ситносечканиот магдонос, ренданиот кашкавал и преостанатиот путер. Измешајте добро.
  7. Тестото извадете го од фрижидер и растегнете го на набрашнета работна површина. Со сукало развлечете кора, ставете ја кората во кружен калап за печење врз намастена хартија за печење со тоа што ќе го прекриете и страничниот дел на тавата.
  8. Со виљушка избодете го тестото на неколку места и печете го така без филот 15 минути во претходно загреана рерна на 200°C.
  9. Извадете го тестото од рерна и ставете одозгора од филот, па допечете во рерната на 180°C уште 30 минути.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: