Рецепти
Солен колач со тестенини Ана Ѓорова

Сицилијански рецепт за вкусен колач од тестенини, месо и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тестенини(500 Грама)

Свинско мелено месо(200 Грама)

Телешко мелено месо(200 Грама)

Грашок(300 грама замрзнат )

Домат(200 Грама)

Сирење(100 Грама)

Кашкавал(200 Грама)

Презла(100 Грама)

Кромид(1 Главица)

Црвено вино

Масло

Путер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Пропржете половина главица исечкан кромид на 4 лажици масло, додајте го месото и пржете го додека да зарумени и полијте го со виното.
  2. Додајте ги исечканите домати и половина литар топла вода, посолете го месото и динстајте го еден час.
  3. Останатата главица кромид исечкајте ја и пржете ја на лажица загреано масло, додајте го одмрзнатиот грашак, посолете го и пржете 15 минути.
  4. Сварете ги тестенините, исцедете ги и зачинете ги со половина од сосот и со ренданиот кашкавал.
  5. Намастете еден калап со дијаметар од 26 см и посипете го со половина од презлата. Додајте половина тестенини, покријте ги со сирењето исечено на коцки, со грашокот, останатиот сос и останатите тестенини.
  6. Посипете го колачот со останатата презла и полијте го со малку масло. Печете го 20-тина минути на 220 степени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: