Рецепти
Солен колач со тестенини
Сицилијански рецепт за вкусен колач од тестенини, месо и зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тестенини(500 Грама)
Свинско мелено месо(200 Грама)
Телешко мелено месо(200 Грама)
Грашок(300 грама замрзнат )
Домат(200 Грама)
Сирење(100 Грама)
Кашкавал(200 Грама)
Презла(100 Грама)
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Пропржете половина главица исечкан кромид на 4 лажици масло, додајте го месото и пржете го додека да зарумени и полијте го со виното.
- Додајте ги исечканите домати и половина литар топла вода, посолете го месото и динстајте го еден час.
- Останатата главица кромид исечкајте ја и пржете ја на лажица загреано масло, додајте го одмрзнатиот грашак, посолете го и пржете 15 минути.
- Сварете ги тестенините, исцедете ги и зачинете ги со половина од сосот и со ренданиот кашкавал.
- Намастете еден калап со дијаметар од 26 см и посипете го со половина од презлата. Додајте половина тестенини, покријте ги со сирењето исечено на коцки, со грашокот, останатиот сос и останатите тестенини.
- Посипете го колачот со останатата презла и полијте го со малку масло. Печете го 20-тина минути на 220 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во