Рецепти
Солени колачи Ана Ристеска

Со ова предјадење ви предлагаме да се напиете бело суво вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Спанаќ(200 Грама)

Брашно(500 Грама)

Шунка(100 Грама)

Кромид(1 Главица)

Јајце(3 )

Сирење(120 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Компир(варен 500 Грама)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Главицата кормид ситно ја сечкаме и ја пржиме во тава на оган со загреано масло.
  2. Претходно исчистениот и измиен спанаќ го сечкаме и откако кромидот ќе омекне, го додаваме во тавата. Посолуваме, наросуваме бибер и промешуваме.
  3. Чешнињата лук ги гмечиме и го додаваме во тавата. Сварените компири ги лупиме, ги гмечиме со алатка и ги ставаме во поголем длабок сад.
  4. Го додаваме брашното, две јајца, посолува и мешаме со лажица. Продолжуваме тестото да го месиме со раце на набрашнета  работна маса.
  5. Тавата за пржење ја тргаме од оган. На покрупната страна од рендето во тавата за пржење ги рендаме шунката и сирењето и мешаме со лажица. Го кршиме преостанатото јајце, го додаваме во тавата со филот и промешуваме.
  6. Од тестото со сукало развлекуваме кора. Од кората со калап вадиме тркалезни форми со дијаметар од 10 см.
  7. На секоја тркалезна форма со лажица нанесуваме од филот. Го превиткуваме тестото на половина прекривајќи го филот. Со прсти ги притискаме краевите за да се залепат и за да не излегува филот.
  8. Готовите форми ги пржиме во тава на оган со загрено масло. Испржените колачи ги вадиме од тавата и ги ставаме на чинија обложена со хартија за да се впие непотребната маснотија.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: