Рецепти
Солени колачи
Со ова предјадење ви предлагаме да се напиете бело суво вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(200 Грама)
Брашно(500 Грама)
Шунка(100 Грама)
Кромид(1 Главица)
Јајце(3 )
Сирење(120 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Компир(варен 500 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Главицата кормид ситно ја сечкаме и ја пржиме во тава на оган со загреано масло.
- Претходно исчистениот и измиен спанаќ го сечкаме и откако кромидот ќе омекне, го додаваме во тавата. Посолуваме, наросуваме бибер и промешуваме.
- Чешнињата лук ги гмечиме и го додаваме во тавата. Сварените компири ги лупиме, ги гмечиме со алатка и ги ставаме во поголем длабок сад.
- Го додаваме брашното, две јајца, посолува и мешаме со лажица. Продолжуваме тестото да го месиме со раце на набрашнета работна маса.
- Тавата за пржење ја тргаме од оган. На покрупната страна од рендето во тавата за пржење ги рендаме шунката и сирењето и мешаме со лажица. Го кршиме преостанатото јајце, го додаваме во тавата со филот и промешуваме.
- Од тестото со сукало развлекуваме кора. Од кората со калап вадиме тркалезни форми со дијаметар од 10 см.
- На секоја тркалезна форма со лажица нанесуваме од филот. Го превиткуваме тестото на половина прекривајќи го филот. Со прсти ги притискаме краевите за да се залепат и за да не излегува филот.
- Готовите форми ги пржиме во тава на оган со загрено масло. Испржените колачи ги вадиме од тавата и ги ставаме на чинија обложена со хартија за да се впие непотребната маснотија.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во