Рецепти
Солени колачи Ана Ристеска

Со ова предјадење ви предлагаме да се напиете бело суво вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Спанаќ(200 Грама)

Брашно(500 Грама)

Шунка(100 Грама)

Кромид(1 Главица)

Јајце(3 )

Сирење(120 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Компир(варен 500 Грама)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Главицата кормид ситно ја сечкаме и ја пржиме во тава на оган со загреано масло.
  2. Претходно исчистениот и измиен спанаќ го сечкаме и откако кромидот ќе омекне, го додаваме во тавата. Посолуваме, наросуваме бибер и промешуваме.
  3. Чешнињата лук ги гмечиме и го додаваме во тавата. Сварените компири ги лупиме, ги гмечиме со алатка и ги ставаме во поголем длабок сад.
  4. Го додаваме брашното, две јајца, посолува и мешаме со лажица. Продолжуваме тестото да го месиме со раце на набрашнета  работна маса.
  5. Тавата за пржење ја тргаме од оган. На покрупната страна од рендето во тавата за пржење ги рендаме шунката и сирењето и мешаме со лажица. Го кршиме преостанатото јајце, го додаваме во тавата со филот и промешуваме.
  6. Од тестото со сукало развлекуваме кора. Од кората со калап вадиме тркалезни форми со дијаметар од 10 см.
  7. На секоја тркалезна форма со лажица нанесуваме од филот. Го превиткуваме тестото на половина прекривајќи го филот. Со прсти ги притискаме краевите за да се залепат и за да не излегува филот.
  8. Готовите форми ги пржиме во тава на оган со загрено масло. Испржените колачи ги вадиме од тавата и ги ставаме на чинија обложена со хартија за да се впие непотребната маснотија.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: