Рецепти
Солени колачи од модри патлиџани
Еден од најнеодоливите летни зеленчуци е токму модриот патлиџан, а ние Ви нудиме разни начини на негова подготовка. За вечера или ужина, обидете се да подготвите солени колачи од модар патлиџан, домати, пршута и кашкавал на лесен начин и уживајте во прекрасниот вкус!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(2 )
Домат(200 Грама)
Кашкавал(200 Грама)
Пршута(150 Грама)
Лук(1 Чешне)
Сушен темјан(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Вода(50 Милилитри)
Масло(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Едниот модар патлиџан измијте го и исечете го на кругови со димензии околу половина сантиметар. Потоа ставете го на скара или во тава на оган да се потпече од двете страни, колку малку да потемне.
- Другиот модар патлиџан измијте го и исечете го на ленти околу 1 сантиметар, а потоа исечкајте го на коцкички. Доматите и кашкавалот, исто така, исечкајте ги на коцки, а пршутата на тенки ленти.
- Во тава со загреано масло ставете го ситно исечканиот лук, додајте ги коцкичките модар патлиџан и темјанот.
- Пржете на тивок оган неколку минути, а потоа додајте ги доматите, водата, сол и бибер и динстајте 10-тина минути додека модрите патлиџани не омекнат.
- Во 4 огноотпорни, кружни садови со мали димензии, наредете еден слој парчиња кружно исечкан модар патлиџан, потоа друг слој од пропржената смеса со модрите патлиџани и доматите, еден слој пршута и на крај завршете со слој кашкавал. Постапката повторете ја во сите садови додека не се потроши смесата.
- Печете во загреана рерна на 200°C околу 20 минути, а потоа послужете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во