Рецепти
Солени палачинки
Рецепт за потпечени солени палачинки со шунка и кашкавал како одлична идеја за вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(5 )
Млеко(1/2 Литар)
Брашно(4 Чаши)
Газирана вода(100 Милилитри)
Сол(1 Прстофат)
Шунка(100 Грама)
Рендан кашкавал(100 Грама)
Презла(100 Грама)
Кисела павлака(2 - 3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- За подготовка на тестото: измешајте во сад 3 јајца, млеко, брашно, кисела вода и сол.
- Во тава на загреано масло пржете ја смесата за палачинки од двете страни по неколку минути.
- Исечете ја шунката на ленти исто така и готовите палачинки.
- Во тепсија ставете презла, наредете палачинки, па шунка, па изрендан кашкавал. Ставете во загреана рерна малку да се потпече.
- Во меѓувреме изматете 2 јајца и измешајте ги со павлака, извадете ги палачинките од рерна на кратко, ставете од смесата одозгора и вратете ги да се допечат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во