Рецепти
Солени крофни
Одлични за појадок, а може да ги комбинирате со омилените солени состојки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Вода(150 Милилитри)
Шеќер(1 Супена лажица)
Малтекс(1 Кафена лажица)
Квасец(1/2 )
Сол(1 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Белка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + околу 1 и пол час за тестото да стаса
- Квасецот растопете го во млаката вода.
- Во сад измешајте ги брашното, солта, шеќерот и малтексот, па додајте го растопениот квасец и замесете меко тесто.
- Тестото покријте го и оставете го да стасува околу 1 час.
- Потоа поделете го на 8 еднакви топчиња и повторно оставете ги да стасаат.
- Со набрашнет прст направете дупка на средината од секое топче и формирајте крофна со дупка во средината.
- Потоа по 2-3 од крофните ставете ги во 3 л зовриена вода со сода бикарбона во тенџере на оган околу 1 минута.
- Ставете ги да се сушат врз крпа како што ќе ги вадите од тенџерето.
- Потоа префрлете ги во намастен плех и премачкајте ги со белки, па наросете ги со семки по желба.
- Печете ги во веќе загреана рерна на 180 степени околу 20-тина минути или додека убаво заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во