Рецепти
Солени крофни Ана Ѓорова

Одлични за појадок, а може да ги комбинирате со омилените солени состојки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Вода(150 Милилитри)

Шеќер(1 Супена лажица)

Малтекс(1 Кафена лажица)

Квасец(1/2 )

Сол(1 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Белка од јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + околу 1 и пол час за тестото да стаса

  1. Квасецот растопете го во млаката вода.
  2. Во сад измешајте ги брашното, солта, шеќерот и малтексот, па додајте го растопениот квасец и замесете меко тесто.
  3. Тестото покријте го и оставете го да стасува околу 1 час.
  4. Потоа поделете го на 8 еднакви топчиња и повторно оставете ги да стасаат.
  5. Со набрашнет прст направете дупка на средината од секое топче и формирајте крофна со дупка во средината.
  6. Потоа по 2-3 од крофните ставете ги во 3 л зовриена вода со сода бикарбона во тенџере на оган околу 1 минута.
  7. Ставете ги да се сушат врз крпа како што ќе ги вадите од тенџерето.
  8. Потоа префрлете ги во намастен плех и премачкајте ги со белки, па наросете ги со семки по желба.
  9. Печете ги во веќе загреана рерна на 180 степени околу 20-тина минути или додека убаво заруменат.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: