Рецепти
Соленки со маслинки
Соленки од пченкарно брашно со зелени маслинки што може да ги комбинирате со сосови, салати и намази како предјадење или ужинка
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(150 Грама)
Пченкарно брашно(100 Грама)
Вода(140 Милилитри)
Квасец(6 Грама)
Мед(или друг засладувач 1 лажичка )
Сол(1 Кафена лажица)
Маслиново масло(25 Милилитри)
Зелени маслинки(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути + 2 часа за тестото
- Во поголем сад измешајте ги белото и пченкарното брашно и направете длабнатина во средината.
- Во длабнатината додајте ја млаката вода (во која претходно ќе го растопите квасецот) и медот.
- Замесете тесто и потепено додека месите додавајте ги солта и маслото.
- Тестото убаво измесете го да биде меко, па оставете го да нарасне 2 часа.
- Во меѓувреме излупете ги зелените маслинки од семките и изблендирајте ги.
- Стасаното тесто расукајте го на набрашнета површина и премачкајте го со масло, па распоредете ги маслинките низ целото тесто.
- Од кората сечете ленти со дебелина од околу 2 см.
- Лентите потоа свиткајте ги во спротивен правец за да добиете превиткана форма на грисините.
9. Ставете ги во плех со намастена хартија за печење и печете ги во веќе загреана рерна на 180°C околу 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во