Рецепти
Соленки со маслинки Ана Ѓорова

Соленки од пченкарно брашно со зелени маслинки што може да ги комбинирате со сосови, салати и намази како предјадење или ужинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(150 Грама)

Пченкарно брашно(100 Грама)

Вода(140 Милилитри)

Квасец(6 Грама)

Мед(или друг засладувач 1 лажичка )

Сол(1 Кафена лажица)

Маслиново масло(25 Милилитри)

Зелени маслинки(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути + 2 часа за тестото

  1. Во поголем сад измешајте ги белото и пченкарното брашно и направете длабнатина во средината.
  2. Во длабнатината додајте ја млаката вода (во која претходно ќе го растопите квасецот) и медот.
  3. Замесете тесто и потепено додека месите додавајте ги солта и маслото.
  4. Тестото убаво измесете го да биде меко, па оставете го да нарасне 2 часа.
  5. Во меѓувреме излупете ги зелените маслинки од семките и изблендирајте ги.
  6. Стасаното тесто расукајте го на набрашнета површина и премачкајте го со масло, па распоредете ги маслинките низ целото тесто.
  7. Од кората сечете ленти со дебелина од околу 2 см.
  8. Лентите потоа свиткајте ги во спротивен правец за да добиете превиткана форма на грисините.

01

9. Ставете ги во плех со намастена хартија за печење и печете ги во веќе загреана рерна на 180°C околу 20 минути.

Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: