Рецепти
Српска гибаница
Традиционална српска пита
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1 Килограм)
Млеко(250 Милилитри)
Газирана вода(150 Милилитри)
Сирење(700 Грама)
Кајмак(500 Грама)
Масло(200 Милилитри)
Јајце(7 )
Павлака(150 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Јајцата се матат и во нив се додава иситнетото сирење, кајмакот, киселата вода и млекото. Се досипува зејтин и ако е потребно се посолува.
- Секоја кора се натопува во подготвениот прелив и рамномерно се гужва за да ги собере во еден ред. Постапката се повторува со сите кори.
- Кога гибаницата ќе се нареди се пече во добро загреана рерна на умерена температура.
- Пред да биде готова се вади и се премачкува со едно изматено јајце помешано со кисела павлака.
- Се пече околу 45 минути, се вади од рерна и се покрива со чиста крпа.
- Гибаницата се служи топла исечена на крупни парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во