Рецепти
Српска гибаница Ана Ристеска

Традиционална српска пита

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Килограм)

Млеко(250 Милилитри)

Газирана вода(150 Милилитри)

Сирење(700 Грама)

Кајмак(500 Грама)

Масло(200 Милилитри)

Јајце(7 )

Павлака(150 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Јајцата се матат и во нив се додава иситнетото сирење, кајмакот, киселата вода и млекото. Се досипува зејтин и ако е потребно се посолува.
  2. Секоја кора се натопува во подготвениот прелив и рамномерно се гужва за да ги собере во еден ред. Постапката се повторува со сите кори.
  3. Кога гибаницата ќе се нареди се пече во добро загреана рерна на умерена температура.
  4. Пред да биде готова се вади и се премачкува со едно изматено јајце помешано со кисела павлака.
  5. Се пече околу 45 минути, се вади од рерна и се покрива со чиста крпа.
  6. Гибаницата се служи топла исечена на крупни парчиња.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: