Рецепти
Српска гибаница Ана Ристеска

Традиционална српска пита

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Килограм)

Млеко(250 Милилитри)

Газирана вода(150 Милилитри)

Сирење(700 Грама)

Кајмак(500 Грама)

Масло(200 Милилитри)

Јајце(7 )

Павлака(150 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Јајцата се матат и во нив се додава иситнетото сирење, кајмакот, киселата вода и млекото. Се досипува зејтин и ако е потребно се посолува.
  2. Секоја кора се натопува во подготвениот прелив и рамномерно се гужва за да ги собере во еден ред. Постапката се повторува со сите кори.
  3. Кога гибаницата ќе се нареди се пече во добро загреана рерна на умерена температура.
  4. Пред да биде готова се вади и се премачкува со едно изматено јајце помешано со кисела павлака.
  5. Се пече околу 45 минути, се вади од рерна и се покрива со чиста крпа.
  6. Гибаницата се служи топла исечена на крупни парчиња.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: