Рецепти
Супа од грашак Ана Ѓорова

Кремаста супа од грашак за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Грашок(замрзнат 500 грама )

Ловоров лист(1 )

Масло

Вегета

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Кромидот и лукот ситно се сечкаат или се рендаат по желба.
  2. Кромидот потоа кратко се динста во тенџере со загреано масло, се додава лукот и се меша додека омекне и ја смени бојата.
  3. Се додава грашакот (претходно замрзнат, па оставен настрана да се одмрзне) и се динста со постојано мешање.
  4. Се налева 300 мл вода и се додава ловоровиот лист. Се меша и се вари на рингла додека зоврие.
  5. Кога ќе зоврие, температурата се намалува на минимум и се вари уште еден час, со постепено долевање на вода.
  6. Пред крај на готвењето, се додаваат зачините и супата се миксира со рачен блендер за да се добие кашеста смеса. Ако немате рачен блендер, ставете ја супата дел по дел во блендер, блендирајте и враќајте ја во тенџерето.
  7. Се вари уште малку откако ќе се измиксира, па се трга од оган и по желба се додава павлака.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: