Рецепти
Супа од грашак
Кремаста супа од грашак за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Кромидот и лукот ситно се сечкаат или се рендаат по желба.
- Кромидот потоа кратко се динста во тенџере со загреано масло, се додава лукот и се меша додека омекне и ја смени бојата.
- Се додава грашакот (претходно замрзнат, па оставен настрана да се одмрзне) и се динста со постојано мешање.
- Се налева 300 мл вода и се додава ловоровиот лист. Се меша и се вари на рингла додека зоврие.
- Кога ќе зоврие, температурата се намалува на минимум и се вари уште еден час, со постепено долевање на вода.
- Пред крај на готвењето, се додаваат зачините и супата се миксира со рачен блендер за да се добие кашеста смеса. Ако немате рачен блендер, ставете ја супата дел по дел во блендер, блендирајте и враќајте ја во тенџерето.
- Се вари уште малку откако ќе се измиксира, па се трга од оган и по желба се додава павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во