Рецепти
Супа од грашак Ана Ѓорова

Кремаста супа од грашак за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Грашок(замрзнат 500 грама )

Ловоров лист(1 )

Масло

Вегета

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Кромидот и лукот ситно се сечкаат или се рендаат по желба.
  2. Кромидот потоа кратко се динста во тенџере со загреано масло, се додава лукот и се меша додека омекне и ја смени бојата.
  3. Се додава грашакот (претходно замрзнат, па оставен настрана да се одмрзне) и се динста со постојано мешање.
  4. Се налева 300 мл вода и се додава ловоровиот лист. Се меша и се вари на рингла додека зоврие.
  5. Кога ќе зоврие, температурата се намалува на минимум и се вари уште еден час, со постепено долевање на вода.
  6. Пред крај на готвењето, се додаваат зачините и супата се миксира со рачен блендер за да се добие кашеста смеса. Ако немате рачен блендер, ставете ја супата дел по дел во блендер, блендирајте и враќајте ја во тенџерето.
  7. Се вари уште малку откако ќе се измиксира, па се трга од оган и по желба се додава павлака.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: