Рецепти
Супа од хељда
Хељдата е вкусна и здрава намирница, а во оваа супа супер оди со телешкото месо и со зеленчукот
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Хељда(100 Грама)
Морков(2 )
Компир(3 )
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Телешко месо(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Месото исечете го на парчиња и сварете го во посебен сад.
- Во тенџере ситно исечкајте го кромидот и пржете го заедно со еден изрендан морков. Во тенџерето додајте и вода од свареното месо.
- Потоа другиот морков исечкајте го на коцки и ставете го во супата.
- Хељдата измијте ја и ставете ја во супата.
- 2 компири, исечкани на коцки исто така додајте ги во супата.
- Откако супата ќе зоврие, оставете да се вари уште 10 минути, па додајте еден исечкан компир и варете додека добро се свари.
- На крајот додајте сол, бибер, вегета и ситно исечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во