Рецепти
Супа од хељда Ана Ѓорова

Хељдата е вкусна и здрава намирница, а во оваа супа супер оди со телешкото месо и со зеленчукот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Хељда(100 Грама)

Морков(2 )

Компир(3 )

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Телешко месо(300 Грама)

Сол

Бибер

Вегета

Магдонос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Месото исечете го на парчиња и сварете го во посебен сад.
  2. Во тенџере ситно исечкајте го кромидот и пржете го заедно со еден изрендан морков. Во тенџерето додајте и вода од свареното месо.
  3. Потоа другиот морков исечкајте го на коцки и ставете го во супата.
  4. Хељдата измијте ја и ставете ја во супата.
  5. 2 компири, исечкани на коцки исто така додајте ги во супата.
  6. Откако супата ќе зоврие, оставете да се вари уште 10 минути, па додајте еден исечкан компир и варете додека добро се свари.
  7. На крајот додајте сол, бибер, вегета и ситно исечкан магдонос.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: