Рецепти
Супа од свежи школки Ана Ѓорова

Зачинета супа за љубителите на школки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Школки(700-800 Грама)

Вода(1 Литар)

Сол(малку )

Коцка за супа-бујон(2 )

Магдонос(1 Китка)

Лук(2 Чешниња)

Сува везена црвена пиперка(малку мелена или буковец )

Бибер

Бело вино

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Свежите школки се ставаат во голем сад со вода, потоа се чистат однадвор (тврдиот дел) со стругање.
  2. Откако ќе се исчистат, се ставаат во сад со солена вода и се оставаат 20 минути да отстојат за да се отворат.
  3. Во меѓувреме еден литар вода се става во тенџере да врие, па се додаваат две коцки за супа, ситно исечкани чешниња лук, малку изронета сува пиперка или лут буковец и малку бело вино.
  4. Откако тоа ќе зоврие, се додаваат школките и се варат на тивок оган околу 10-15 минути, потоа се додава свежо мелен црн пипер.
  5. Се сервира во чинија, а супата се јаде со отварање на школките и со јадење на внатрешниот дел.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: