Рецепти
Таан баклава
Домашна балкава со алва, ореви и чоколадо што ќе ви стане омилена
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Црно чоколадо(200 Грама)
Алва(таан 200 Грама)
Сечкани ореви(200 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Маргарин(125 Грама)
Масло(100 Милилитри)
Вода(1 Литар)
Шеќер(800 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во тенџере на оган ставете 800 грама шеќер и 1 литар вода, па кога шербетот ќе зоврие, оставете го уште 10 минути тенџерето и тргнете го од оган и оставете да се излади.
- Во длабок сад ставете ги сечканите ореви, издробената алва, ренданото чоколадо и ќесичката ванилин шеќер, па промешајте да се соединат.
- Во тенџере на оган растопете го маргаринот и додајте го маслото.
- Првата кора попрскајте ја со маргарин и масло, врз неа ставете уште една кора, па нанесете од филот и свиткајте во ролат.
- Постапката повторете ја со преостанатите кори и фил.
- Потоа наредете ги во намастен плех и печете ги во рерна на 180 степени околу 60 минути или додека баклавата добие убава румена боја.
- Пресечете ја на парчиња и прелијте ја со изладениот шербет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во